10 trucuri sa scapi de pofta de dulce

Este parte din viata noastra zaharul, chiar fara sa vrem uneori. Nu putem sa il eliminam in totalitate din dieta noastra sau a familiei, oricat ne-am stradui. Producatorii ascund zaharul printre ingredientele scrise mic de tot pe etichete, cel mai greu de invins fiind insa dependenta.

Ca adulti ni se pare greu dimineata sa bem cafeaua fara zahar, iar copiii dupa ce au prins gustul zaharului, se dezvata greu. Pentru a combate dependenta, exista 10 pasi.

Trebuie sa fim siguri ca vrem sa renuntam la zahar inainte de a incerca sa scapi de dependenta. Exista motive nenumarate, insa vi le vom prezenta pe cele mai importante.

De ce trebuie sa scapi de dependenta de zahar?

Vei pierde in greutate. Acest lucru nu ar trebui sa ii convinga neaparat pe adulti, ci si pe copii, mai ales avand in vedere ingrijoratoarea crestere a obezitatii in Romania. Prin renuntarea la zahar, organismul va putea gestiona mai bine productia de insulina. Nu este nevoie sa te gandesti ca esti la dieta, mananci pur si simplu sanatos. Nu va mai efect de yo-yo in acest caz scaderea in greutate, putand sa te bucuri pentru totdeauna de noua silueta.

Un stomac mai sanatos. Bacteriile rele din stomac sunt hranite de catre zahar, de sanatatea stomacului depinzand buna functionare a sistemului imunitar. Printr-un consum ridicat de zahar, va aparea sindromul colonului iritabil, ne vom confrunta cu constipatie sau diaree.

Starea de spirit se va imbunatati. Renuntarea la zahar poate sa elimine din viata noastra anxietatea si depresia. Adultii care consuma alimente bogate in zaharuri, procesate au un risc mai ridicat sa ajunga depresivi comparativ cu cei care mananca mai sanatos, a aratat un studio publicat recent in British Journal of Psychiatry.

Cum renuntam la zahar?

Trebuie depistate sursele de zahar. Sa citesti etichetele tuturor produselor din magazine este destul de complicat si va consuma mult timp, insa vei invata unde se ascunde pericolul cu timpul. Trebuie luat in calcul orice produs, incepand cu painea pana la mezeluri, deoarece zaharul se afla in diverse surse, peste tot.

Fa schimbari mici la inceput. Nu incerca sa elimini zaharul din prima. Incepe mai intai cu cafeau de dimineata, apoi cu unele produse, pana cand o sa scoti zaharul de tot din viata ta.

Nu trebuie sa sari peste micul-dejun. Vei fi mai tentat sa cumperi de pe drum produse ambulate frumos care au in continutul lor zahar, daca sari peste micul dejun. Sunt foarte putine variantele de a manca sanatos in drum spre scoala sau spre serviciu, asadar cel mai bine este sa iei acasa micul-dejun.

Consumul de alcool trebuie limitat. Orice tip de alcool contine zahar.

Nu trebuie sa renunti la gustari. Nu sunt periculoase toarte gustarile, exista si cateva variante sanatoase: alune, caju, nuci, fructele, legumele.

Fa miscare. Facand exercitii fizice regulat, pofta de mancare va scadea. Iesiti in parc cu copiii, jucati volei sau fotbal sau daca nu aveti timp de sala, mergeti pur si simplu.

Invata sub ce denumiri se ascunde zaharul. Atunci cand citesti etichetelor produselor pe care le cumperi, sa fii atenta si la : fructoza, dextroza, maltodextrina, sirop de porumb, dextran, zahar invertit, lactoza, melasa, sirop de malt, malt.

Economiseste. Poti sa folosesti banii pe care i-ai da pe tot felul de alimente procesate ca sa cumperi ceva util tie si copiilor.

Cumpara produse neindulcite. Trebuie insa sa fii atenta si la indulcitorii de sinteza care sunt la fel de periculosi ca si zaharul, chiar mai rau: zaharina, ciclamat de sodiu, aspartame, sorbitol, acesulfam K.

Tinte-te de plan. Chiar daca la inceput va parea greu, pe masura ce vor aparea imbunatatiri in viata familiei tale, iti vei dori sa fi renuntat mai de mult la zahar.